Monter flaggstang med jordskrue

Å sette opp en flaggstang i hagen er ikke så vanskelig. Hvis den forankres med en jordskrue går det i tillegg raskt – det tar som oftest ikke mer enn en time å få den på plass.

Hvorfor flaggstang?

En flaggstang gir både huset og hagen din en helt unik karakter. Du bestemmer selv hvilke dager du ønsker å flagge – det kan for eksempel være ved spesielle høytider som fødselsdager, bryllup og liknende. Samtidig finnes det spesielle flaggdager som du ifølge Flaggloven bør følge. Øvrige dager kan man gjerne bruke en vimpel som kan være oppe døgnet rundt uten belysning.

Hvilke regler er det som gjelder?

Det kreves ingen byggetillatelse for å montere en flaggstang, og det finnes heller ingen formelle regler for hvordan den skal se ut. Det finnes derimot retningslinjer for hvor høy den bør være i forhold til huset for å gi et pent helhetsinntrykk. Det anbefales at minst en tredjedel av flaggstangen rager over husets møne, og hvis huset er høyt bør flaggstangen være 3-4 meter høyere enn huset. Er det høydeforskjeller på tomten kan du også dra nytte av dette. Ønsker du en flaggstang som er så kort som mulig, kan du for eksempel plassere den på det høyeste punktet på tomten sånn at den likevel blir høy nok i forhold til huset.

Hvorfor jordskrue?

Det krever et stabilt fundament for at flaggstangen din skal holde seg stødig i all slags vær. Vår jordskrue til flaggstenger kan brukes som fundament for flaggstenger på opptil ti meter. Fordelene med en jordskrue er høy presisjon og at du slipper gravearbeidet. Det gir deg en stabil og smart løsning med minst mulig skade på omgivelsene. Dessuten går det raskere – det tar sjelden mer enn en time å få skruen på plass. Deretter er det bare å forankre flaggstangen med et spesiallaget feste til flaggstang som hører til jordskruen. Dette er mye mer praktisk enn vanlig forankring med betong, der du først må grave deg ned til en frostfri dybde, fylle på med grus og betong, og deretter vente i opptil tre dager på at betongen skal størkne.

Når passer det ikke med jordskrue?

I de aller fleste tilfeller, er jordskruen en utmerket metode for forankring av flaggstenger. Men hvis du er ute etter en veldig høy flaggstang på over ti meter, bør du ikke bruke jordskrue som fundament. Jordskruen passer heller ikke ved steinete underlag, eller om jorden nylig er utgravd ned til 50 cm eller dypere. I så fall må bakken få tid til å sette seg før det utføres en god og stabil montering. Ekstremt steinfylt jord kan også være et problem, men i de fleste tilfeller kan vi montere en jordskrue også i steinete jord ettersom vi forhåndsborer for alle skruer og dermed knuser både små og store stein.