Hva er et attefallshus?

I de seneste årene har mange svensker begynt å snakke om attefallshus. Men hva er egentlig et attefallshus? Og hvordan vet jeg om jeg har tillatelse til å bygge et attefallshus på tomten min?

I Sverige har vi mange regler og forskrifter om hva og hvordan man kan bygge på sin egen tomt, men det finnes faktisk unntak som ikke krever byggetillatelse. I mange år har det vært mulig for huseiere å bygge små tilbygg på egen tomt uten byggetillatelse, og i løpet av de siste årene har man fått lov til å bygge det man kaller for attefallshus. Konseptet dukket opp i 2014 og er oppkalt etter Stefan Attefall, den tidligere boligministeren i Sverige.

De populære husene kan være på opptil 25 kvadratmeter, altså noe større enn de vanlige tilbyggene som har en begrensning på 15 kvadratmeter.

Man trenger som sagt ingen byggetillatelse i Sverige for å sette opp et attefallshus, men arbeidet skal meldes inn til relevante myndigheter før arbeidet kan påbegynnes.

Hvordan vet jeg om jeg har tillatelse til å bygge et attefallshus?

De gjeldende reglene for å bygge et attefallshus er omtrent de samme som ved bygging av mindre tilbygg. Det må allerede være et bolighus på tomten din og attefallshuset kan ikke plasseres nærmere enn 4,5 meter fra naboens tomt. Som ved bygging av andre tilbygg, kan det også finnes enkelte begrensninger. En begrensning kan være om du for eksempel bor i et område som har historisk verdi, eller om tomten din ligger tett inntil et vann eller en jernbane. Hvis du er usikker på hvilke regler som gjelder for akkurat din tomt, kan du kontakte kommunen for informasjon.

Forskjellige typer attefallshus

Det finnes fem forskjellige typer attefallshus. Den typen som de fleste av oss kjenner til, er et lite selvstendig hus som ligner på et anneks, men det finnes også andre typer, som for eksempel supplerende bygninger, tilbygg, takkvist og ekstra bolig. De vanligste attefallshusene er frittstående småhus, uthus, gjesteboliger, garasjer eller badstuer.

Kan man bo i et attefallshus?

Til tross for at attefallshusene er veldig små i størrelse, er det mange som lurer på om det er lov til å bo i dem. Og ja, svaret er faktisk at du kan bo i disse små husene! Om du ønsker å gjøre huset ditt om til en permanent bolig må du imidlertid sørge for at det har alle funksjoner som finnes i et vanlig bolighus, som for eksempel oppbevaringsrom, et slags kjøkken/kjøkkenkrok og utstyr for personlig hygiene.

Spar tid og penger med Stop Digging

Med Stop Digging blir det både billigere og raskere å bygge ditt attefallshus! I stedet for å gave en sokkel bruker vi jordskruer til å forankre huset ditt. Skruene borres raskt ned i bakken og man trenger ikke bruke tid på verken å grave eller å vente på at støpen tørker. Den skader heller ikke gresset eller andre underlag.

Den effektive forankringsmåten er også den mest økonomiske løsningen. Vi monterer jordskruen, og så gjør du resten.

Vi har sertifiserte montører i hele Sverige – kontakt oss i dag for å finne din nærmeste montør.