Slik bygger du et lysthus – råd og tips på veien

Et lysthus kan være en fredfull oase i en hage, men for å lykkes med det må det noen overveielser til. Hvor skal lysthuset stå, hva skal det brukes til og hvor avansert skal bygningen være? Vi hjelper deg med råd og tips på veien!

Når det gjelder lysthuset finnes det mange muligheter og varianter avhengig av hva du skal bruke det til. Ser du for deg en koselig kaffepause sammen med familien i årets varmeste måneder, eller ønsker du rett og slett å forlenge sommersesongen? Vil du kanskje ha muligheten til å bruke lysthuset som en vinterhage om vinteren? Ja, det finnes som sagt mange muligheter med et lysthus, og her viser vi deg hva du bør være oppmerksom på når du skal bygge et lysthus.

Grunnleggende planlegging

Lysthus er ofte relativt små, og har du ingen andre tilleggsbygg på tomten din trenger du ikke søke om byggetillatelse så lenge bygget ikke overstiger 15 m2. Det finnes imidlertid andre regler å ta hensyn til: hvor nært tomtegrensen det kan stå, og hvor høyt du ønsker å bygge. Kontakt gjerne kommunen din for å se om det finnes noen spesielle regler du bør tenke på.

Skisser en tegning og velg modell

Nå begynner den morsomme delen av planleggingen! Tenk over hvordan du vil bruke bygningen og hvilke behov du har. Skal det være et enklere lysthus med tak eller i smijern? Eller ønsker du vindusglass som beskytter bedre? En fordel med lysthus er at det ofte er godt med lys, og du trenger derfor ikke plassere det i en bestemt retning.

Du kan også tenke over hvilke steder på tomten din som er best egnet for et lysthus. Finnes det allerede en stabil grunn, eller må du sørge for at lysthuset står støtt og at det er godt forankret? Det kan også være fint å heve lysthuset litt over bakken for å unngå råte.

Bygge fra grunnen eller bestille byggesett?

Du har mulighet til å påvirke både tid og omkostninger avhengig av hvor mye du ønsker å gjøre selv og hvor avansert du ønsker at lysthuset ditt skal være. Hvis du ikke ønsker å bygge selv, er det mange forskjellige byggesett med ulike vanskelighetsgrader å velge mellom. Et annet alternativ er også å hente inn profesjonell hjelp for å utføre arbeidet.

På tide å innrede!

Når lysthuset er ferdigbygd er det på tide å skape et så koselig hjørne i hagen som mulig! For et hjemmekoselig og mykt inntrykk kan du gjerne benytte deg av lyse, litt transparente gardiner (hvis det er vinduer), masse puter og duker. Det kan også være en idé å tenke over bruken av planter: roser som klatrer langs veggen, og som gir et romantisk og drømmende inntrykk som inviterer til lange og avslappende stunder i lysthuset!

Trenger du hjelp til å forankre lysthuset ditt? Med en jordskrue får du en kostnadseffektiv og rask løsning samtidig som du slipper å ødelegge plenen din. Kontakt en av våre montører i dag!