Hvorfor gjerde?

Det kan være mange grunner til å anskaffe seg et gjerde.
Først og fremst sørger et gjerde for å ramme inn hagen din samtidig som det beskytter mot vind og innsyn.
Å markere tomtegrensen sin reduserer også risikoen for at andre bruker den ved en feiltagelse. Gjerdet beskytter også små barn og husdyr fra nærliggende veier. Sist, men ikke minst, kan et gjerde også være utrolig stilig. Et klassisk hvitt statikkgjerde rundt tomten kan gi huset ditt et estetisk løft!
Det finnes naturligvis også andre måter å lage avgrensninger på for å skape fred og ro, men fordelen med et gjerde er at det medfører relativt lite vedlikehold. Planter man en hekk trenger den regelmessig klipp og stell. Gjerdet klarer seg derimot med minimalt av vedlikehold og trenger kun å males eller å repareres innimellom.

Hvordan vet jeg om jeg får lov til å bygge et gjerde?

Kan hvem som helst bygge et gjerde? Ja, et vanlig gjerde krever normalt ingen byggetillatelse. Det finnes derimot regler man må ta hensyn til når det gjelder levegg og mur.
Hva er så forskjellen på et gjerde og en levegg? Forskjellen er ikke alltid åpenbar, men med en levegg menes det innhengninger som er høyere enn et normalt gjerde. Som regel settes det en grense på rundt 110 cm. Det er verdt å huske at et gjerde på 100 cm er nok til å hindre både små barn og mindre hunder fra å komme seg over.
Materialet spiller ingen rolle, da det er konstruksjonen og utseendet som avgjør om en innhengning anses som et gjerde eller en levegg. I tillegg til høyden, tar man også tettheten på leveggen i betraktning. Et høyere gjerde kan for eksempel regnes som en levegg hvis det er tettere enn 50%. Hvis innhengningen består av mer luft enn byggmateriale, kan den imidlertid godkjennes som et gjerde.
Det finnes altså mye å tenke på, særlig hvis man har planer om å bygge et høyere gjerde. Mange kommuner har derfor utviklet retningslinjer for bygging av gjerder, levegger og mur. Disse retningslinjene er et veiledende dokument som brukes til å bedømme om man trenger byggetillatelse eller ikke.

Hvordan bygger man et gjerde?

Noen velger å bygge gjerdet sitt med materialer som er blitt til overs fra tidligere byggeprosjekter. Et enkelt og praktisk alternativ til dette er å kjøpe et komplett byggesett til gjerdet. Uansett hvordan man velger å bygge er det viktig at gjerdet festes ordentlig i bakken. Tele i bakken, regn og klatrende barn utsetter nemlig gjerdet for store belastninger.

Bygga staket med markskruv + Jordskruv

Spar tid og penger med Stop Digging

Med Stop Digging blir det både billigere og raskere å bygge et gjerde!
Hvis du bruker en jordskrue istedet for å grave ned eller støpe sokler, slipper du å snu opp ned på hagen din i prosessen. Det sparer både tid og arbeidskraft. Resultatet blir dessuten mer stabilt enn en betongsokkel som graves ned.
Vi har forskjellige skruer til forskjellige jordsmonn og arbeidsoppgaver. For montering av et tregjerde brukes det vanligvis en stolpeskrue, mens et stålgjerde krever som regel en rørskrue.
På områder med mye fjell kan det være mindre hensiktsmessig å bruke en jordskrue. Her bør man istedet borre hull i fjellet og forankre med en stålpigg. Vi hjelper deg selvsagt med å finne den beste løsningen for akkurat din tomt!

Vi har sertifiserte montører i hele Norge – kontakt oss idag for å finne din nærmeste montør.