Tips og råd for deg som skal bygge en pergola

Ønsker du å gi hagen din en ekstra dimensjon? Med en pergola i hagen får du et ekstra rom der du kan spise, slappe av, omgås og nyte sommeren.
Å bygge en pergola gir hagen din et løft og skaper et ekstra frodig rom. Men hva er egentlig en pergola, og hva bør du tenke på når du skal bygge en?

Hva er en pergola?

Ordet pergola er italiensk og betyr løvgang eller portiko. En pergola kan ha mange forskjellige utforminger og oppfylle flere ulike funksjoner. Mange ser på det som en uteplass der familie og venner kan samles og prate, spise og hygge seg. En pergola passer perfekt sammen med klatreplanter og gir et frodig og grønt inntrykk i tillegg til at det gir skygge og beskytter mot vinden. Man kan også henge opp en duk i taket for å helgardere seg mot dårlig vær.

Å velge riktig treverk

Når du har planlagt og målt opp hvor du vil plassere din pergola, er det på tide å velge treverk. Ettersom trekonstruksjonen er permanent bør du velge trykkimpregnert treverk da det blir enklere å vedlikeholde pergolaen – klatreplantene dine trives rett og slett ikke når de må klippes ned hvert år når du skal rengjøre treverket. Planlegger du å sette tak på pergolaen din i fremtiden, er det viktig å ha dette i tankene når du velger treverk. Det skal kunne tåle både vekten av taket og eventuell snø om vinteren. Mange foretrekker imidlertid å la klatreplantene vokse seg store slik at de danner et grønt og naturlig tak. Husk at klatreplantene dine ikke bare slynger seg rundt stolpene i taket, men at de også vil henge ned. Du bør derfor beregne noe ekstra høyde til «taket».

Plassering av pergola

Pergolaen kan plasseres på mange steder i hagen, noe som er meget beleilig. Ved å kombinere pergolaen med en levegg, kan man lage en grønn og koselig løvgang. Det er vanligste er imidlertid at man plasserer pergolaen som en forlengelse av huset. Det skapes da en romfølelse på terrassen. Da mange av plantene i en pergola trives godt i sola, passer det utmerket med en sørlig beliggenhet.

Vi kan hjelpe deg!

Skal du bygge en pergola og vil vite hvordan du forankrer bygget ditt? Bruk jordskruer fra StopDigging slik at du unngår problemer. Vi har sertifiserte montører i hele Norge – kontakt oss i dag for å finne din nærmeste montør!