Skip to main content

Hvordan bygge levegg selv med jordskrue

En levegg kan være med på å gjøre en hyggelig uteplass mer privat, men den kan også hjelpe til med skjerming mot vær og vind. Fordi levegger som regel er både enkle i konstruksjon og relativt lette i vekt, er dette konstruksjoner man enkelt kan sette opp selv. Spesielt dersom man bruker jordskruer! Det krever naturligvis litt planlegging på forhånd, men når man først er i gang går det raskt og enkelt å lage levegg selv.

Hva slags levegg egner seg best

Det finnes ulike måter å bygge levegger på. Hva man velger bør være avhengig av hva man ønsker le fra, hva slags utseende man ønsker på veggen og hvor den skal bygges. Noen velger flyttbare levegger, men disse bør man kun vurdere dersom man bor i et relativt lite vindfullt område, og hvor man har trygg lagringsplass når det blåser mer.

En fast levegg er som regel et bedre alternativ. Disse kan bygges som skjerming for terrasser eller plattinger, og kan også inkludere tak. Noen velger også å legge inn hyller i leveggen, eller dekke den med klatreplanter for en litt grønnere følelse. Velger man å bygge en levegg med spiler, kan man enkelt hekte fast hyller, dekorasjoner og blomster direkte i veggen uten å måtte bygge ekstra oppsett. Husk at planter som vokser direkte på leveggen kan bidra med fukt. Dette kan igjen redusere treverkets holdbarhet.

Design av levegg

Selv om det kanskje virker kontraintuitivt er det viktig at leveggen får puste. Dette vil si at det må være mulig for vinden å kunne blåse igjennom leveggen, slik at den ikke flyr av gårde når det setter i gang med sterke vindkast. Dette kan gjøres ved å bruke en åpen konstruksjon hvor man forskyver bordene på hver side av veggen. Man kan også bruke horisontale eller vertikale spiler hvor man kan se gjennom veggen. Velger man en halvåpen levegg, ofrer man noe av privatlivet. Likevel kan dette også være med på å gjøre veggen mer stabil mot vind.

Det er også viktig å tenke på hvilke materialer man benytter i selve veggen. Bordene bør være uten kvister og sprekker, slik at vann ikke enkelt kan trenge inn og skade treverket. Husk at kraftigere materialer gjerne holder lenger, spesielt i harde værforhold. Selv om slanke spiler kan se flotte ut, og ofte være billigere i innkjøp, er det en risiko for at disse ryker dersom en skikkelig vinterstorm setter inn.

Til slutt bør man også tenke på at vann må kunne renne av leveggen. Dette kan gjøres ved å skråskjære alle toppvendte flater for å muliggjøre avrenning. Skråskjær også bunnen på lekter og bord slik at vannet enkelt drypper av i stedet for å bli værende.

Bygge levegg på terrasse

Terrasser er perfekte for lange, svale sommerkvelder, for grillfest med familien og sammenkomster med kjente og kjære. Problemet er ofte at en værutsatt terrasse fort kan føles kjølig. Det er dermed mindre sannsynlig at man ønsker å tilbringe hele dagen der ute. En levegg på terrassen fikser disse problemene raskt og enkelt.

Mange vil kanskje automatisk tenke at en terrasse allerede har et fundament, og at en levegg dermed kan bygges direkte på terrassen. Det man må huske på er at det originale fundamentet for terrassen ikke nødvendigvis er dimensjonert for en høy vegg utsatt for vindkast. Ofte kan det dermed lønne seg å fundamentere leveggen separat fra terrassen. Et godt alternativ her vil være å bygge en levegg med jordskrue som punktfundament. Jordskruer er utrolig stabile og vil vare minst like lenge som resten av leveggen. Ikke minst er de også flyttbare. Ved å bygge levegg med jordskrue, kan man altså ombestemme seg dersom man ønsker å flytte på leveggen.

Bygge levegg på platting

Å bygge levegg på platting er ofte hakket enklere enn å bygge levegg med jordskruer på terrasse. Dette fordi terrassen som oftest er noe hevet over bakken, mens plattingen er bygget nærmere grunnen. Fremgangsmåten er likevel ganske lik, og akkurat som når man bygger ved terrassen, lønner det seg å ha et separat fundament for levegg på platting. Igjen kan det lønne seg å bygge levegg med jordskrue, ettersom dette punktfundamentet gir deg muligheten til å sette opp veggen akkurat der du ønsker den. Med jordskruer unngår du å måtte grave ut masse eller støpe i betong.

Bygge levegg med tak

Ikke alle ønsker levegg med tak, men det er det viktig å ta med i betraktningen at et tak vil øke belastningen på fundamentet grunnet vindkast. Det kan derfor lønne seg å velge en mer åpen løsning også for taket, som for eksempel en pergola laget av åpne takbjelker. En slik pergola kan brukes som base for klatreplanter, som vil gi bedre skjerming og mer skygge enn treverket gir alene. Samtidig vil vegetasjonen være åpen nok for at vind enkelt kan blåse gjennom, slik at det ikke legges unødvendig mye press på konstruksjonen.

Så snart man ønsker å legge til vekt eller konstruksjoner til leveggen, er det viktig å huske at fundamentet må stå tåle det man bygger. Å støpe betongfundamenter med stolpesko i toppen, kan være et alternativ for et sterkere fundament. Mange velger derimot jordskruer også til disse mer avanserte leveggene. Det finnes dimensjonerte jordskruer for ulike typer byggverk. Disse er blant de beste løsningene for en levegg med tak.

Byggesøknad

Levegg er ett av tilbyggene man kan sette opp uten å sende inn en byggesøknad, så lenge høyden ikke overgår 1,80 meter, eller lengden overgår ti meter. Dersom leveggen skal plasseres mindre enn én meter fra nabogrensen, kan ikke lengden overgå fem meter. Enkle takoverbygg er også fritatt søknadsplikt. Er du i tvil lønner det seg derimot alltid å kontakte kommunen for å få klarhet i gjeldende lover og regler. Noen kommuner opererer også med egne arealplaner hvor det kan forekomme spesialtilfeller som ikke dekkes av de ordinære reglene. I disse tilfellene er det best å undersøke nøye på forhånd, ettersom det oftere er vanskeligere å få godkjenning i etterkant enn å få dispensasjon før bygging.