Skip to main content

Drømmer du om å bygge en ny terrasse du kan nyte varme sommerdager på? Terrassen gjør mye for ditt uteområde og trivsel. Å bygge terrasse er en relativt enkel jobb du fint vil klare på egenhånd. Ved bruk av jordskruer sikrer du en enkel, men stabil konstruksjon, uten hjelp av fagfolk! Husk å gjøre et grundig forarbeid med et godt fundament, samt å velge solide materialer.

Planlegg din drømmeterrasse

Før du starter på prosjektet må du planlegge hvordan din drømmeterrasse skal se ut. Selve byggeprosessen går mye enklere dersom du lager en detaljert plan på forhånd. Det gjør også innkjøp av materialer lettere. Vil du bygge terrasse på søyler eller bygge markterrasse? Bygger du i høyden trenger du kanskje materialer til å tette rommet mellom bakken og selve terrassen. Du behøver ikke tenke på dette dersom du skal bygge terrasse på bakken. Bruk også jordskruer for å gjøre jobben enklere.

Tenk over hvor stor drømmeterrassen din skal være og ikke minst hvor på tomten den skal ligge. Er det innsyn der den plasseres bør du kanskje planlegge en levegg. Ta også høyde for solforholdene når du velger plassering og utforming. Ønsker du morgensol eller ettermiddagssol? Eller kanskje begge deler? Dette er faktorer du må ta høyde for allerede under planleggingsprosessen.

Før du setter i gang må du også bestemme deg for hva terrassen skal brukes til. Skal du bygge terasse som tåler vekten av et basseng eller boblebad, krever det mer av fundamentet enn en kosekrok med hagemøbler. Du bør derfor ha formålet med terrassen klart før du starter.

Lag en skisse

Det lønner seg å lage en skisse ved planleggingens start. Det er ofte enklere å visualisere når du ser det på papiret. Terrassen skal vare lenge, så legg vekt på utforming og design. Tenk på at den skal være tidløs og samtidig passe til din stil og ditt hus.

Høyde på terrasse

Under planlegging av terrasse kommer det gjerne opp problemstillinger du ikke hadde tenkt på tidligere. Én av disse er terrassens høyde i forhold til huset. Skal du kun bygge en frittstående terrasse på bakken, er ikke dette så viktig. Har du derimot en terrassedør, må du naturligvis ta stilling til høyde. Noen velger å la terrassen starte rett under døren, mens andre velger å ta den ett eller flere trinn nedenfor. Fordelen med å bygge den lenger ned, er at det blir enklere å åpne døren på vinterstid. Er døra i vater med terrassen vil snøen fort blokkere utgangen.

Størrelse på terrassen

Mange undervurderer hvor stor plass de har behov for utendørs, og opplever at plassen fort blir for liten. Derfor kan det lønne seg å måle opp utendørsområdet og merke av området du tenker å benytte. Da blir det enklere å se hvor mye plass du har til møbler, dekorasjon og andre nødvendigheter. Skal du ha basseng eller boblebad lønner det seg å bestemme hvor stort dette skal være. Dette tar fort opp mye av plassen på terrassen din.

Valg av materiale

Hvilket materiale du bør velge avhenger av flere faktorer. Det finnes et stort utvalg i ulik kvalitet og pris. Du bør velge materialer som tåler det nordiske klimaet. I Norge er det store variasjoner i været, og materialene du bruker må tåle disse endringene. Det koster kanskje litt mer, men vil spare deg for vedlikehold i fremtiden. Det blir fort dyrt dersom du må bytte ut hele terrassebordet etter kort tid. Det kan derfor lønne seg å undersøke flere alternativer og høre med fagfolk hva som passer seg der du bor.

Bruk jordskruer

Jobben mange kvier seg for når de skal bygge terrasse selv, er fundamentet. Det er både slitsomt og tungt å grave hull i hagen til betongelementer, støpe betong eller justere bjelkesko. Tanken på å stå og grave og bære tunge betongsekker eller betongelementer stopper mange fra å realisere drømmeprosjektet.

Det er her jordskruene fra Stop Digging kommer inn. Velger du jordskruer til ditt fundament, vil du få en stabil jordforankring uten mye jobb. Jordskruene kan monteres året rundt. Du kan dermed gjøre disse klare i god tid før du starter på prosjektet.

Jordskruene gir ditt byggprosjekt høy stabilitet, i tillegg til at de er svært enkle å bruke. Dersom du skulle ville eller trenge å fjerne eller flytte på din terrasse, kan jordskruene også brukes om igjen. Slik får du en enklere, samt billigere jobb også i fremtiden!

Hvordan bygge terrasse med jordskrue

Det kan være skummelt å sette i gang med byggeprosjektet på egenhånd. Å bygge en terrasse er derimot en relativt enkel jobb, spesielt ved bruk av jordskruer. Det er derimot noen regler du må sette deg inn i på forhånd. Om du skal bygge terrasse som er lavere enn en halv meter over bakken, kan du bygge uten å sende byggesøknad. Dette så lenge ikke kommunen sier noe annet. Da kan du også bygge helt inntil nabogrensen. Skal du ha rekkverk eller bygge høyere enn en halv meter, bør du kontakte kommunen før du setter i gang.

Er du usikker, kan det lønne seg å høre med kommunen på forhånd. Kommer det fram i etterkant at du skulle ha søkt, kan kommunen kreve at du fjerner eller endrer terrassen. Det er en kjedelig beskjed å få når drømmeterrassen din endelig står ferdig.

Rekkverk eller levegg

Det kan være flere grunner til å bygge et rekkverk eller en levegg på terrassen din. Dette er også en enkel jobb du fint behersker selv! Et rekkverk kan være nødvendig av sikkerhetsmessige årsaker, men det kan også være akkurat det din terrasse trenger. Det finnes mange utforminger som kan gi terrassen et løft.

Før du bygger må du finne ut formålet med rekkverket eller leveggen. Ønsker du å skjerme deg mot innsyn, vær eller vind, kan en levegg være bedre enn et rekkverk. Du kan også kombinere et lavere rekkverk med levegg på deler av terrassen. Slik kan du sørge for at du skjermer mot innsikt, samtidig som du sikrer utsikt i riktig retning.

Innred drømmeterrassen din

Når din terrasse med jordskruer er ferdigstilt, kan du begynne å innrede den. Å dekorere og innrede terrassen gjør jobben virkelig verdt strevet. Få på plass hagemøblene og dekorer med vakre blomster. Belysning kan gi et ekstra flott preg på ditt uteområde.

Kom i gang med å bygge terrasse i dag med hjelp fra Stop Digging. Fundament er ingen utfordring med jordskruer som gjør jobben enklere for deg.